Vlechttanden

Vlechttanden

De lederen producten zijn met de hand gestikt. Dat betekent dat elk stiksel met de hand wordt gezet. Veel mensen vragen hoe we dat doen, want leer is een behoorlijk stug materiaal. Daar kom je niet zomaar doorheen met een normaal naald en draad. Hiervoor gebruik je eerst vlechttanden, om gaatjes door het leer te slaan. Deze gaatjes gebruiken we vervolgens om met de hand het stiksel te zetten.

VLECHTTANDEN

De vlechttanden zijn beschikbaar in alle soorten en maten. De meestgebruikte is een 4-tandige. Om een mooi herhalend patroon te krijgen wordt de hoektand in het voorgaande gat gezet, waarmee er drie nieuwe gaatjes worden geslagen. In bochten en op plekken waar een 4-tandig ijzer te groot is kan gebruik worden gemaakt van een twee- of een-tandig ijzer.

De tanden slaan diamant-vormige gaten. Er zijn ook ijzers die ronde gaten slaan, maar een diamant is het meest voorkomende. Dit is vooral handig omdat er twee draden doorheen worden gestoken. Het ene draad in de ene hoek van de diamant, en de andere in de andere hoek.

HAMER

De gaatjes worden geslagen met een hamer. We maken gebruik van een kunststof hamer, om de kop van de vlechttanden te beschermen en slijtage te minimaliseren. We slaan de gaatjes op een snijmat, met een ander stuk leer tussen het product en de mat.

GROEFSNIJDER

Voordat we de gaatjes slaan trekken we een groef lands de rand van het leer. Enerzijds om een duidelijke lijn te zetten waarin de gaatjes moeten worden geslagen. Anderzijds om het garen iets in te laten vallen in het leer. Hierdoor ontstaat een mooier afgewerkt eindresultaat. Als alternatief kan ook een passer worden gebruikt. Dat zorgt alleen niet voor een groef, waar het draad in kan vallen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kan ik voor jou aan de slag?

Kan ik jou blij maken met een persoonlijk op maat gemaakt product?
Neem een kijkje in de winkel of neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.