Verzorgingstips voor leer

Plantaardig gelooid leer is een duurzaam en natuurlijk materiaal dat met de juiste zorg en aandacht vele jaren mee kan gaan. Hier zijn enkele tips om je plantaardig gelooide leren producten in topconditie te houden.

Als je nog vragen hebt over het onderhoud van je leren producten of als je nog suggesties hebt voor deze pagina, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik sta altijd klaar om je te helpen het beste uit je producten te halen.

Inklapbare content

Vermijd direct zonlicht en hitte

Het is belangrijk om het leer uit direct zonlicht te houden en weg te houden van warmtebronnen zoals kachels en radiatoren. Dit kan uitdroging en scheuren van het leer veroorzaken.

Vermijd contact met teveel water en vocht

Plantaardig gelooid leer is gevoelig voor vocht en kan vlekken krijgen als het nat wordt. Vermijd daarom om je leren producten in de regen te gebruiken of ze in vochtige ruimtes te bewaren. Mocht je leren product toch nat worden, laat het dan op natuurlijke wijze opdrogen, bijvoorbeeld op kamertemperatuur. Gebruik geen föhn of verwarming om het droogproces te versnellen.

Gebruik je leren producten regelmatig

Hoewel je misschien denkt dat het beter is om je leren producten zo min mogelijk te gebruiken om ze in goede staat te houden, is het tegendeel waar. Gebruik je leren producten juist regelmatig, hierdoor blijft het leer soepel en wordt het minder snel droog en stijf. Als je een leren tas of portemonnee een tijdje niet gebruikt, berg hem dan op in een ademende katoenen tas om hem te beschermen tegen stof en licht.

Behandel het leer met ledervet of balsem

Gebruik een speciaal ledervet of balsem om het leer regelmatig te behandelen. Dit houdt het leer soepel en voorkomt dat het uitdroogt. Breng het vet of de balsem aan met een zachte doek en wrijf het goed in. Veeg het overtollige vet weg met een schone doek.

Reinig het leer regelmatig met een vochtige doek

Het is belangrijk om het leer regelmatig schoon te maken om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een vochtige doek om het leer af te nemen en laat het leer daarna drogen bij kamertemperatuur. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of chemicaliën, omdat deze het leer kunnen beschadigen.

Bewaar het leer op de juiste manier

Bewaar het leer op een droge, donkere plaats bij kamertemperatuur. Vermijd opslag in vochtige ruimtes of in direct zonlicht. Gebruik bij voorkeur een linnen of katoenen tas om het leer in op te bergen.

Repareer beschadigingen zo snel mogelijk

Als je merkt dat er beschadigingen zijn, zoals scheuren of krassen in het leer, repareer deze dan zo snel mogelijk. Dit voorkomt verdere beschadiging en verlengt de levensduur van het product. Bij kleine beschadigingen kun je het leer zelf repareren met leerverf en/of een lederreparatieset. Bij grotere beschadigingen kun je het product het beste laten repareren door een professional.

Kan ik voor jou aan de slag?

Kan ik jou blij maken met een persoonlijk op maat gemaakt product?
Neem een kijkje in de winkel of neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.